Manifestations 2018: Will the Future Design Us?

Eindhoven is bij uitstek dé tech area van Nederland. Hier worden slimme technologieën ontworpen en de ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Die technologieën dringen door tot in alle hoeken van ons dagelijks leven, onze samenleving en ons mens-zijn. Maar in dienst van wie of wat gebeurt dat allemaal? Kan iedereen nog wel meedoen? Zijn die ontwikkelingen wel goed of gezond voor ons allemaal? Welke rol willen wij eigenlijk dat technologie speelt in ons leven?

Kunstenaars zijn als geen ander in staat technologie en de voortdenderende ontwikkelingen in een ander, onverwacht daglicht te zetten. Zij benaderen technologie niet als winst gedreven gemaksoplossingen voor de toekomst, maar onderzoeken, spelen, vragen en laten zien hoe het kan bijdragen aan een lievere, menselijkere wereld.

Deze veelal jonge, net afgestudeerde kunstenaars zijn niet getroffen door een blinde liefde voor technologie, maar benaderen technologische ontwikkelingen als tweerichtingsverkeer: technologie wordt ontwikkeld door mensen maar wij als mensen worden op onze beurt gevormd door technologie. Precies zoals dat ook gaat in vriendschappen of relaties. Die wisselwerking is vaak spannend en leuk, soms een beetje problematisch of eng, ongemerkt heel dichtbij en intiem en soms behoorlijk afstandelijk of onaardig.

Manifestations richt de schijnwerper op kunst en projecten die de ‘matches’ en ‘mismatches’ tussen mens en technologie onderzoeken. Maak bijvoorbeeld kennis met kleding die voor je zorgt, A.I. die je plaagt of juist beschermt, ruziënde robots of robots die juist een handje helpen. Kortom: kunst en technologie met een menselijke maat: de ene keer confronterend en de andere keer op het lijf geschreven maar altijd kritisch, speels, herkenbaar en indrukwekkend.