——————————————–
PERSBERICHT
Eindhoven, 30 augustus 2018

——————————————-

 

Manifestations 2018 duikt in de relatie tussen mens en technologie tijdens hét Art & Tech event van de Dutch Design Week. Is technologie je ideale vriendje of een dominante driftkikker?

Technologie als het ideale vriendje?

Van 20 t/m 28 oktober is het Veemgebouw het middelpunt van kunst, design en innovatieve technologie. Manifestations presenteert meer dan vijftig kunstenaars en ontwerpers die de ‘matches’ en ‘mismatches’ tussen mens en technologie onderzoeken. Is technologie je ideale vriendje? Van verleidelijk en uitdagend, kwetsbaar of juist een tikje bazig, en van zorgzaam tot onhandig. Manifestations verwelkomde afgelopen jaar 47.000 bezoekers en toont ook dit jaar technologie van haar meest menselijke kant.

 

Spelen met de toekomst

Mens en technologie zijn op steeds meer manieren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Technologische innovaties dringen door tot in onze huizen, onze communicatie, onze onderlinge relaties en tot op, of zelfs in onze lichamen. Er is geen ontkomen aan: wij als mensen worden op onze beurt ook gevormd door de technologie die we ontwikkelen. Welke rol willen wij eigenlijk dat technologie speelt? Kunstenaars zijn als geen ander in staat die wisselwerking tussen mens en technologie op een speelse manier in een ander, verrassend daglicht te zetten. […..Zo creëerden Gundega Strauberga en Manon Meyer (Design Academy Eindhoven) bijvoorbeeld een collectie designer-tongen, de Franky Tongues. Een tong die je alle talen van de wereld laat spreken, of ervoor zorgt dat jij het beste karaoke-lied zingt: wie ruilt zijn eigen tong in voor zo’n exemplaar?….]

 

Liever lievere technologie

Manifestations curator Viola van Alphen gelooft in lievere, menselijkere technologie, niet alleen voor de ingewijden onder ons maar voor iedereen. “Tijdens Manifestations kijken we vanuit meerdere perspectieven naar technologie en de invloed die het op ons heeft. Tech-experts, kunstenaars, designers maar vooral ook alle bezoekers, jong en oud, man en vrouw, komen samen hand in hand te staan met de allernieuwste high-tech innovaties”. De getoonde kunstwerken worden gekenmerkt door een menselijke maat: “Spelenderwijs kunnen we samen bepalen wat die ‘menselijke maat’ eigenlijk betekent”, aldus Van Alphen. De ene keer is dat confronterend, de andere keer juist op het lijf geschreven. […..Dat laatste is het geval bij Compass van Jelle Reith, recent afgestudeerd aan ArtEZ Arnhem. Deze wearable draag je op je lichaam en fungeert als kompas. Hoe langer je het draagt, hoe meer het kledingstuk zich gaat gedragen als een extra zintuig: je vóelt het noorden in je lijf….]

 

The Future: We’re in it together.

Manifestations is nadrukkelijk geen showroom voor snelle technologische gadgets afkomstig uit Silicon Valley. Kunstenaars onderzoeken en spelen met de verwevenheid van mens en technologie. Tim Dekkers toont zijn werk The Parasitic Humanity, kledingstukken van zelfgroeiende kristallen die laten zien hoe kunstmatige én natuurlijke materialen op elkaar en op hun omgeving en dragers reageren. Jeanine Verloop kijkt voor de toekomst van technologie juist naar technieken uit het verleden. Zij stelt vast dat we te afhankelijk zijn geworden van bruikbaarheid en efficiëntie en daardoor zijn vervreemd van ons vermogen om te dromen. Haar samengesteld drukapparaat Reawaken koppelt analoge en digitale technologie en verbindt ons weer met die verloren schoonheid en magie van onze technische middelen.

 

Breed aanbod

Na twee succesvolle edities vult Manifestations voor het derde jaar op rij de 9e verdieping van het Veemgebouw op Strijp-S met robots, e-fashion en wearables, Virtual Reality en Artificial Intelligence. Onder de noemer Young Talents wordt het beste werk van recent afgestudeerde studenten van Nederlandse kunstacademies getoond. Maak kennis met het handtasje van de toekomst, 3D geprinte kleding, vermakelijk onhandige robots, waarschuwende tattoos, strategische digital privacy-games en veel meer. Op het programma staan verder workshops voor kinderen, lezingen, performances, en meet-ups. De eerste namen zijn bevestigd; houd vanaf nu de website en social media in de gaten voor het volledige programma en speciale events.

www.manifestations.nl
www.facebook.com/manifestations.nl
www.instagram.com/_manifestations
www.twitter.com/Manifestations_

Manifestations is een productie van ViolaVirus, MAD emergent art center.
Met dank aan Gemeente Eindhoven, Mondriaanfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, VSB fonds, Prins Berhard Cultuurfonds, High Tech Campus, en vele anderen.

Locatie en openingstijden:
Veem
Veemgebouw, 9de verdieping (ingang zijkant)
Torenallee 100
5617 BE Eindhoven
20 t/m 28 oktober, elke dag van 11:00 tot 18:00
Toegankelijk voor mindervaliden en Kinderprogramma

 

———————————————————————————————-

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Viola van Alphen pers [at]  manifestations.nl, 06 2090 2632

Hi-res foto’s: http://bit.ly/Manifestations2018hires   (wordt regelmatig geupdate).

 

Lange versie Persbericht met Pers Preview en losse itemshttps://mailchi.mp/b0c80737b6ee/manifestations-2018-technologie-als-je-ideale-vriendje-droomprins-of-driftkikker-654943

 

Kort:

——————————————–
Aankondiging
Eindhoven, 30 augustus 2018

——————————————-

Manifestations 2018: Is technologie je ideale vriendje of een dominante driftkikker?

 

Van verleidelijk en uitdagend, kwetsbaar of juist een tikje bazig, en van zorgzaam tot onhandig: tijdens de DDW toont Manifestations technologie van haar meest menselijke kant.

 

Het Veemgebouw is van 20 t/m 28 oktober het middelpunt van kunst, design en innovatieve technologie. Technologische innovaties zijn ons de ene keer op het lijf geschreven maar zijn soms ook confronterend problematisch of onbetrouwbaar. En wij als mensen worden op onze beurt ook gevormd door al die nieuwe technologieën.

Dat is iets om bij stil te staan, zegt curator Viola van Alphen. “We zijn allemaal gebaat bij lievere, menselijkere technologie. Innovaties waar iedereen profijt van heeft, jong of oud, man of vrouw, rijk of arm”. Zij selecteerde werken van meer dan 50, veelal jonge, recent afgestudeerde, kunstenaars die de spannende wisselwerking tussen mens en technologie op verrassende manieren in een ander daglicht zetten. Ontdek bijvoorbeeld een collectie designer-tongen waarmee je alle talen van de wereld spreekt, kleding die zelf groeit uit natuurlijke kristallen, een troost-robot, de handtas van de toekomst, kleding waarmee je een extra zintuig ontwikkelt, plagende Artificial Intelligence en veel meer ‘onvoorstelbare’ technologische werkelijkheid.

Bezoek de website voor het volledige aanbod en programma van kids-workshops, lezingen en meet-ups. www.manifestations.nl

 

 

logo Manifestations download je hier