Hannes Arvid Andersson – Sculptural VideoReWorks
Frank Mohr Institute | Media-Art Design & Technology

Wat is de essentie van ons mens-zijn? Wat betekent het om een machine te zijn? De Zweedse multimedia kunstenaar Hannes Arvid Andersson onderzoekt deze vragen in zijn videowerken. Hij gebruikt kritische poezie (po[e]litics) en toegepaste science fiction om aan de hand van verhalende, esthetische effecten vragen te stellen over de ‘ins’ en ‘outs’ van het hedendaagse ‘multiverse’.

Recente ontwikkelingen in informatica en computer technologie bewijzen één ding: een digitaal brein is veel beter in het verwerken van enorme hoeveelheden data dan een biologisch mensenbrein. Dat brengt met zich mee dat de betekenis van mens-zijn met elke digitale ontwikkeling verschuift. Hoe zou de mensheid eruit zien door de ogen van een ware, nu nog onbekende, kunstmatige intelligentie die in staat is niet alleen alle data te verwerken maar die ook daadwerkelijk zou begrijpen. En hoe zou die nieuwe digitale werkelijkheid eruit zien voor ons als mensen?

2018 Nominated for The George Verbergstipendium. Awarded by the municipality of Groningen.
2017 Nominated to BLINK Young Blood Award.
2015 Music video “Repress Play” nominated for best music video in “Skepto International Film Festival”, Cagliari, Italy.
2015 Interactive Installation “Sysiphus 2.0” Nominated in the category of “Best Micro Mapping” in the “International Mapping Competition of Girona / FIMG2015” .
2014 Selected Artist for Bologna in the EU Culture Programme “Performigrations, People Are the Territory”. European Commission / Alma Mater Studiorum – Universita Di Bologna, Bologna, Italy.